Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Mε αφορμή τα κλεμμένα αντικείμενα των Dishumanity...

    Στα πλαίσια της συναυλίας που έγινε στην Υπόγα την Παρασκευή 13/10, υποδεχτήκαμε τους φίλους Dishumanity από Σερβία μια μέρα πριν. Επιστρέφοντας (γύρω στις 9 το βράδυ) εκεί που 'χαν παρκάρει (πέριξ της πλατείας Εξαρχείων), βρήκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα (ένα μπακ-πακ με άσπρες ρίγες, μία μεγαλύτερη τσάντα τύπου σακ-βουαγιάζ, ένα μπάσο washburn καθώς και ένα κινητό) να 'χουν κάνει φτερά.

    Πράξεις σαν αυτή, συμβαίνουν συνεχώς στα Εξάρχεια από μια συγκεκριμένη νοοτροπία που θεωρεί ότι η ελευθεριακή και αντι-κατασταλτική κουλτούρα που έχουν χτιστεί στη γειτονιά όλα αυτά τα χρόνια, δίνει το «ελεύθερο» σε διάφορους ξύπνιους να κανιβαλίζουν και να τρομοκρατούν θαμώνες και περαστικούς. Είναι αλήθεια πως αυτή η αντίληψη έχει εξελιχθεί σε μπίζνα για διάφορες επίδοξες συμμορίες, που βλέπουν τους ανθρώπους των Εξαρχείων ως κινούμενους στόχους και τη γειτονιά ως τσιφλίκι τους.

    Πράξεις σαν αυτή (σε συνδυασμό και με άλλες βρώμικες «δουλειές» που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή), επιχειρούν να οδηγήσουν τα Εξάρχεια σε πλήρη γκετοποίηση. Να περιθωριοποιήσουν και στη συνέχεια να αφανίσουν κάθε απελευθερωτική κοινωνική και πολιτική διεργασία που ξεκινάει μέσα απ' τη γειτονιά. Και τέλος να δημιουργήσουν στη θέση της ένα τουριστικό αξιοθέατο, που θα πουλάει ναρκωτικά και καρτ-ποστάλ με εικόνες από διάφορα γκράφιτι σε αδιάφορους περαστικούς πελάτες. Στόχος, με λίγα λόγια, είναι ένας: να μετατραπεί σε εμπορεύσιμη ύλη η αντι-θεσμική κουλτούρα των Εξαρχείων και τα Εξάρχεια σε ιλουστρασιόν σελίδα τουριστικών οδηγών. Στρωμένο χαλί δηλαδή, στο σαφάρι «ξένων επενδυτών» και λοιπών καλοθελητών. Μια γειτονιά χωρίς καθόλου κατοίκους, αφού όλα τα διαμερίσματα θα σερβίρονται ετοιμοπαράδοτα με air-bnb. Η ανάμνηση ενός ζωντανού εργαστηρίου ελευθερίας.

    Το να θέλει κανείς να αντιδράσει σε αυτά, δεν είναι από νοσταλγία για την ιστορία της γειτονιάς, ή από κάποιου είδους οπισθοδρομική αντίληψη, αλλά ούτε και από λογικές ιδιοποίησης της περιοχής. Το να εντοπίζει κανείς προβληματικές στη δημιουργία υπόγειου σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων πχ, δεν είναι επειδή τον ενοχλεί η φασαρία του κόσμου που πηγαινοέρχεται.

    Όταν οι ζωές μας πετσοκόβονται από παντού και ο νέος κανόνας που επιβάλλεται είναι η παραίτηση, η κακομοιριά και η περιστασιακή εκτόνωση, το να υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στην κανονικότητα και οραματίζονται μια διαφορετική ζωή, δεν είναι απλά σημαντικό. Είναι η έκρηξη ενός ηφαιστείου. Ενός ηφαιστείου που η λάβα του δε βυθίζει τις ζωές μέσα στο τσιμέντο, τους λογαριασμούς και την κατάθλιψη, ούτε αφήνει πίσω της καμμένη γη. Αλλά δημιουργεί γόνιμο έδαφος για μια ζωή, ικανή να διεκδικεί και να υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά της. Στόχος δικός μας; Να γεννιούνται συνεχώς κύτταρα αντίστασης μέσα στην πόλη, ικανά κάποια στιγμή να εξελιχθούν σε οργανισμό.


Ομάδα Πείραμα
Υπόγα Κ94

No comments:

Post a Comment